Huden - 10 tips för dig med lymfproblem

Visste du att lymfproblem kan skapa hudproblem, och att hudproblem kan förvärra lymfproblem?

Många med lymfproblem löper större risk att få infektioner och dessa kan både dra igång ett lymfproblem igen, eller förvärra problemet. Infektionen i sig kan också bli mer långvarig pga tröghet i lymfsystemet och göra att tex ett sår läker mer sakta.

Har man en underfunktion i sitt lymfsystem så tar det längre tid för kroppen att upptäcka om det tagit sig in bakterier eller annat under huden och detta kan leda till allvarliga infektioner. Har man problem med svullnad så gör det ofta att huden blir torrare och spricker lättare, vilket öppnar upp för bakterier att ta sig in. Därför är det så viktigt att hålla huden välmående! 

Här kommer 10 tips på hur du kan göra för att förebygga hudsprickor och hålla infektioner och annat borta. 

  1. Använd en bra hudkräm! Som jag nämnde ovan kan sprickor i huden göra att det lättare kommer in bakterier som skapar infektioner och dessa kan förvärra ditt ödem. Använd gärna en hudkräm utan parfym och en massa onödiga kemikalier som kan irritera huden. Använder du stödstrumpor/kompressionsplagg så se till att huden är helt torr innan du tar på dessa. 
  2. Undvik skärsår eller annan skada. När man skadar sig ökar blodtillförseln till det området för att öka läkningen och detta i sig kan påverka lymfsystemet som går in i ett trögare tillstånd. Är det då redan lite trögt så kan en skada som tex en stukning förvärra ett ödem. Öppna sår ökar dess utom risken för infektion som nämndes ovan. Självklart är det ingen som skadar sig medvetet men det finns åtgärder man kan ta för att minska risken; ta bort hala mattor i hemmet/använd halkskydd under mattan, undvik hala sockar och använd en innetoffla eller gå barfota, använd en bra sko när du är ute, är det halt utomhus så till att använda broddar så du inte halkar osv. 
  3. Rengör ev sår ordentligt. Om du ändå skulle få ett sår så se till att tvätta av det ordentligt med tvål och vatten och gärna badda med desinfektionssalva eller liknande. Håll koll på ditt sår och tvätta det med tvål och vatten när det behövs. Undvik att peta i det i onödan.
  4. Skydda huden från solen. Visst kan solen vara härlig men att bränna sig i solen är en typ av skada och ökar inflammationsrisken i huden som kan leda till ett förvärrat ödem. Använd en bra solkräm med en hög solskyddsfaktor och använd med fördel tunna heltäckande kläder som skyddar från solen.  
  5. Undvik tighta kläder och smycken. Kläder som stramar åt och sitter tight kan stoppa lymfflödet och öka svullnaden. Jag själv märker tex av när jag har på mig träningstights och blir då lite svullen efteråt. Smycken så som klockor, armband och ringar som sitter för tight ger samma effekt, de stoppar flödet och kan skapa större problem. Använd hellre kläder som sitter åt lagom eller till och med lite löst. Med "tighte kläder" menas INTE kompressionsplaggen som är särskilt framtaget för att hjälpa lymfflödet. 
  6. Undvik insektsbett. Jag vet, det är lättare sagt än gjort! Men försök att använda insektsspray/myggmedel eller liknande om det är mycket mygg. Anledningen är att du vill undvika att klia på bettet då detta kan leda till små sår i huden och i sin tur kan ge en infektion. Har du varit ute i skog och mark så kolla gärna lite extra efter tex fästingar, jag har redan haft flera kunder just nu som haft fästingar på sig utan att de visste om det. 
  7. Undvika extrema temperaturer. När det gäller extremt väder och temperaturer så är det bra att undvika extrem kyla och vind då detta torkar ut huden och gör den skör så den lättare spricker (- igen; infektionsrisk!) och extremt varmt och fuktigt klimat som i sig skapar mer svullnad och också kan bidra till tex svampinfektioner. Är det kallt så se till att smörja in huden ofta och använd bra kläder som håller dig varm; underställ i ull och bra vantar osv. Är det varmt så se till att huden är torr för att undvika svampinfektion och var noga med att du gör din egenvård för att hjälpa lymfsystemet lite extra. Använd dina stödstrumpor/kompressionsplagg.
  8. Använd handskar och strumpor. För att undvika de där små skärsåren så kan kan det hjälpa att ha handskar om du tex jobbar i trädgården eller med andra verktyg, eller om du ska använda kemikalier som kan torka ut huden. 
  9. Nagelvård. Se till att hålla dina naglar i god kondition, inte för långa så du river dig. Går du på manikyr/pedikyr eller fotvård så se till att dom använder rena verktyg för att undvika infektioner. Gör du din nagelvård själv så se till att tvätta dina egna verktyg och byt hellre ut dem oftare. Klipp inte naglarna för korta så du riskerar tex nageltrång. Undvik svampinfektioner och liknande och se till få dem behandlade om du skulle få problem med det. 
  10. Håll ett öga på huden. Att ha lite koll på hur huden mår är viktigt när man har ödem. Som ni sett i flera av punkterna ovan så är just risk för infektioner ett stort problem och de kan leda till att ödemet förvärras och även till andra besvär som rosfeber och allvarligare infektioner. Att hålla koll på huden, se efter ev sår och rodnader är därför viktigt.
En bonuspunkt är också att dricka rikligt med vatten. Att hålla en god vätskebalans i kroppen gör att huden lättare håller sig i god form. Så ta hand om huden från både insidan och utsidan. 
Gör egenvården och kontakta en lymfmassör om du behöver hjälp och råd.